Aktualita publikována: St. 20. Červen 2018

Nový ročník konference projektu (ne)stárneme! se bude konat ve dnech 27 – 28. března 2019.

Téma konference:

Stárnutí populace a klesající počet lidí v „produktivním věku“ představují vážný problém pro naše zdravotní a sociální systémy. Nové technologie mohou přispět k prodloužení nezávislého života starších lidí a doby, po kterou zůstávají aktivní a soběstační. Technologická řešení, jako je vzdálené sledování pacientů, mohou pomoci vyhnout se pobytu v nemocnici nebo ho alespoň zkrátit. Robotické stroje mohou zvýšit kvalitu práce pečovatelů a dokonce lidskou sílu v některých činnostech nahradit. Technologie může posloužit také jako nástroj vedoucí k prodloužení pracovního života, tím že zastane nebo usnadní fyzicky náročnou práci. Informační a komunikační technologie mají obrovský potenciál pro posílení společenského zapojení starších lidí prostřednictvím videokonferencí a sociálních médií. Technologický pokrok přichází ale také s temnou stránkou a starší lidé patří v tomto směru k nejzranitelnějším obětem např. phishingu, internetových podvodů nebo hoaxů. Horší technologické dovednosti starších pracovníků zvyšuje riziko propuštění a dlouhodobé nezaměstnanosti. V blízké budoucnosti se starší lidé budou muset více a více spoléhat na své technologické dovednosti, aby se mohli vyrovnat se svými pracovními nebo každodenními činnostmi, nebo v komunikaci se svými příbuznými, úřady a různé poskytovatele služeb.

Celý článek »

Aktualita publikována: Pá. 27. Duben 2018

„Veselý senior“, projekt Centra aktivního stárnutí připravuje pro zájemce z řad seniorů poznávací vycházky po známých i méně známých místech hlavního města Prahy, prohlídky zajímavých exteriérů i interiérů pražských budov, výlety po stopách významných pražských osobností…

17. května – Vyšehrad

Po vodorovném průchodu třemi branami začneme neobvyklými vyhlídkami na Karlov a Nusle z bašty sv.Martina.
Při výhledu na jih navštívíme staré proboštství s nově otevřeným podzemím, než vstoupíme do hradu prvního českého krále, podíváme se na Hradčany, po krátké procházce hřbitovem a interiérem kostela sv. Petra a Pavla si při pohledu na celou Prahu objasníme astrologické, teologické a obchodní koncepty Karla .IV. Na závěr si je stvrdíme u nejnovějšího modelu Prahy v sále Gorlice.

Sraz ve 14. 00 ve stanici metra Vyšehrad, ve směru z centra.
Nemusíte se nikam hlásit, pouze přijďte včas !!

Aktualita publikována: Po. 05. Červen 2017

Program projektu C.A.S. Veselý senior 2 pro pražské seniory – leden 2017, v budově Krajského výboru Svazu důchodců ČR Na Bělidle 252/34, Praha 5 (přímo proti stanici metra Anděl a tramvajové zastávce)

Čtvrtek 8. 6. – 14.00 – 16.00 – Senior a jeho práva při léčbě, hospitalizaci, zastoupení při jednání. Ochrana osobnosti (jméno, podoba a soukromí, duševní a tělesná integrita, nakládání s částmi lidského těla a ochrana těla po smrti), Narušení schopnosti právně jednat (předběžné prohlášení, nápomoc při rozhodování, zastoupení člena domácnosti, omezení svéprávnosti), Zdravotnické právo (lidské tělo, vztah lékař a pacient, informovaný souhlas, převzetí člověka do zdrav. zařízení bez jeho souhlasu, právo na důvěrníka, odpovědnost za lékařský zákrok a náhrada újmy). Přednáší Klára Adámková, absolventka Právnické fakulty UK, místnost ve 3. patře, přihlášky k účasti na emailu: lovi@post.cz

Úterý 13. 6. – 10.00 – trénování pamětiNaďou Motyčkovou, místnost ve 3. patře

Středa 14. 6. – 15.00 Halušky a pirohy – vaření se Starou gardou kuchařů AKC ČR pány Eichnerem a Makusim, kuchyně v přízemí, přihláška k účasti na emailu: jeichner@seznam.cz

Tisková zpráva: Centrum aktivního stárnutí zve na NGO Market
Publikováno v Čt. 24. Březen 2016 v rubrice Média

mediaCentrum aktivního stárnutí se dne 27. dubna 2016 zúčastní 17. ročníku NGO Marketu, tedy veletrhu neziskových organizací, který je každoročně pořádán nadací Forum 2000. Letos proběhne ve Foru Karlín na adrese Pernerova 51-53, Praha 8.

Stánek Centra aktivního stárnutí najdete v sekci Sociální služby a zdraví od 11.00 do 18.00 hodin.

NGO Market je místem, kde se setkávají neziskovky a všichni, kteří se zajímají o společnost a svět, ve kterém žijí. Centrum aktivního stárnutí srdečně zve všechny, zejména zástupce generace 50+, kteří by rádi podali ruku potřebným a chtějí se informovat o možnostech dobrovolné činnosti. Na NGO Marketu jim představí svůj projekt „ Dobrá investice“.

„Projekt Centra aktivního stárnutí „Dobrá investice“ pomáhá seniorům nacházet příležitosti, kde mohou být užiteční, propojuje ty, kteří potřebují pomoc druhých s těmi, kteří ji chtějí nabídnout.  Z pohledu seniorů může být dobrovolnictví významným zdrojem sociálních kontaktů, příležitostí pro mezigenerační vztahy a solidaritu. A také možností osvědčit svou potřebnost a kompetenci i po odchodu z trhu práce.“ říká výkonná ředitelka Centra aktivního stárnutí paní Eliška Klepalová.

Většina současných dobrovolníků se rekrutuje z řad studentů a mladých dospělých. Snahu rozšířit ideu dobrovolnictví i mezi starší generaci, která má bezpochyby mnoho co nabídnout, podporuje ikoordinátor NGO Marketu Robin Hendrych „Dobrovolnictví je jedním z hlavních témat NGO Marketu. Jsme proto rádi, že díky Centru aktivního stárnutí můžeme podpořit dobrovolnictví lidí 50+.“

Centrum aktivního stárnutí má za cíl překonání stereotypů o stárnutí a stáří, podporu aktivního zapojení seniorů do občanské společnosti a posílení mezigeneračních vztahů. Věnuje se rovněž podpoře celospolečenské debaty o tématech spojených s demografickými změnami.