Aktualita publikována: Ne. 20. Leden 2019

„Veselý senior“, projekt Centra aktivního stárnutí připravuje pro zájemce z řad seniorů poznávací vycházky po známých i méně známých místech hlavního města Prahy, prohlídky zajímavých exteriérů i interiérů pražských budov, výlety po stopách významných pražských osobností…
Úterý 26.2.2019 – komentovaná prohlídka architektury a zajímavostí „Bubenečské vily“
Na samém začátku 20. století vznikla vilová čtvrť v zastaralém stylu Pařížské třídy na jejím prodloužení přes Čechův most, na dodnes neexistující tunel pod Letnou avšak od stejného architekta Jana Kouly. Začneme právě u jeho vily ve Slavíčkově ulici a nemineme všechny nejdůležitější objekty: Pellé, obou bratří Suchardů, K.V.Maška, P. Jurkoviče, K.Bendy, K.H.Franka, E.Beneše, A.Muchy a dalších. Na závěr si objasníme vizi Kaplického knihovny vedle ruin slavných architektů a vycházku zakončíme ve slavné Modré vile od Josefa Zascheho.
Sraz v 11 hod v podchodu metra Hradčanská. Prohlídku povede ing. Stěnička ze spolku Pragos. Doba trvání 1-1,5 hodiny. Vstupné 50,-Kč.

Aktualita publikována: Po. 14. Leden 2019

Úterý 15.1.2019 – komentovaná prohlídka architektury a zajímavostí „Hradčanské bašty“
Jedná se o nejstarší hradčanskou čtvrť podle anglického vzoru pro intelektuály z let 1911 až 1914, která urbanisticky kopíruje hradčanské bašty z doby Marie Terezie. Většina zná jen Bílkovu vilu, ale my se seznámíme s několika desítkami vilových domů, které jsou proslaveny nejen architekty, stavebníky ale především peripetiemi všech politických režimů 20. století. Prohlídku zakončíme na nejkrásnější vyhlídce na Prahu a na vilu politika Kramáře. Samozřejmě navštívíme interiéry Bílkovy vily, Písecké brány a také dům, kde bydlí oscarový režisér Jiří Menzl.
Sraz v 11 hod v podchodu metra Hradčanská. Prohlídku povede ing. Stěnička ze spolku Pragos. Doba trvání 1–1,5 hodiny. Vstupné 50,-Kč.

Aktualita publikována: Po. 10. Prosinec 2018

Úterý 11. 12. 2018 – komentovaná prohlídka Legiobanky a jejího okolí
Nejprve si prohlédneme celý areál nejstaršího železničního nádraží včetně modelu jeho revitalizace od světové architektky Zahid, do Legiobanky vstoupíme nenápadným vchodem kudy údajně ruští legionáři v roce 1922 vnášeli carské zlato.Do vlajkové lodi 1. republiky ve stylu art deca vstoupíme pasáží Legiobanky II (dnes známé pod jménem D 37 jako divadlo E.F.Buriana nebo U Rozvařilů).V interiérech Legiobanky objasníme design slavného architekta J. Gočára a jeho žáka Fr. Marka, sochaře J. Štursy, O. Gutfreunda
Sraz v 11 hod u busty TGM v hale stenojmenného nádraží. Prohlídku povede ing. Stěnička ze spolku Pragos. Doba trvání 1-1,5 hodiny. Vstupné 50,-Kč.

Tisková zpráva: Centrum aktivního stárnutí zve na NGO Market
Publikováno v Čt. 24. Březen 2016 v rubrice Média

mediaCentrum aktivního stárnutí se dne 27. dubna 2016 zúčastní 17. ročníku NGO Marketu, tedy veletrhu neziskových organizací, který je každoročně pořádán nadací Forum 2000. Letos proběhne ve Foru Karlín na adrese Pernerova 51-53, Praha 8.

Stánek Centra aktivního stárnutí najdete v sekci Sociální služby a zdraví od 11.00 do 18.00 hodin.

NGO Market je místem, kde se setkávají neziskovky a všichni, kteří se zajímají o společnost a svět, ve kterém žijí. Centrum aktivního stárnutí srdečně zve všechny, zejména zástupce generace 50+, kteří by rádi podali ruku potřebným a chtějí se informovat o možnostech dobrovolné činnosti. Na NGO Marketu jim představí svůj projekt „ Dobrá investice“.

„Projekt Centra aktivního stárnutí „Dobrá investice“ pomáhá seniorům nacházet příležitosti, kde mohou být užiteční, propojuje ty, kteří potřebují pomoc druhých s těmi, kteří ji chtějí nabídnout.  Z pohledu seniorů může být dobrovolnictví významným zdrojem sociálních kontaktů, příležitostí pro mezigenerační vztahy a solidaritu. A také možností osvědčit svou potřebnost a kompetenci i po odchodu z trhu práce.“ říká výkonná ředitelka Centra aktivního stárnutí paní Eliška Klepalová.

Většina současných dobrovolníků se rekrutuje z řad studentů a mladých dospělých. Snahu rozšířit ideu dobrovolnictví i mezi starší generaci, která má bezpochyby mnoho co nabídnout, podporuje ikoordinátor NGO Marketu Robin Hendrych „Dobrovolnictví je jedním z hlavních témat NGO Marketu. Jsme proto rádi, že díky Centru aktivního stárnutí můžeme podpořit dobrovolnictví lidí 50+.“

Centrum aktivního stárnutí má za cíl překonání stereotypů o stárnutí a stáří, podporu aktivního zapojení seniorů do občanské společnosti a posílení mezigeneračních vztahů. Věnuje se rovněž podpoře celospolečenské debaty o tématech spojených s demografickými změnami.