Aktualita publikována: Po. 05. Červen 2017

Program projektu C.A.S. Veselý senior 2 pro pražské seniory – leden 2017, v budově Krajského výboru Svazu důchodců ČR Na Bělidle 252/34, Praha 5 (přímo proti stanici metra Anděl a tramvajové zastávce)

Čtvrtek 8. 6. – 14.00 – 16.00 – Senior a jeho práva při léčbě, hospitalizaci, zastoupení při jednání. Ochrana osobnosti (jméno, podoba a soukromí, duševní a tělesná integrita, nakládání s částmi lidského těla a ochrana těla po smrti), Narušení schopnosti právně jednat (předběžné prohlášení, nápomoc při rozhodování, zastoupení člena domácnosti, omezení svéprávnosti), Zdravotnické právo (lidské tělo, vztah lékař a pacient, informovaný souhlas, převzetí člověka do zdrav. zařízení bez jeho souhlasu, právo na důvěrníka, odpovědnost za lékařský zákrok a náhrada újmy). Přednáší Klára Adámková, absolventka Právnické fakulty UK, místnost ve 3. patře, přihlášky k účasti na emailu: lovi@post.cz

Úterý 13. 6. – 10.00 – trénování pamětiNaďou Motyčkovou, místnost ve 3. patře

Středa 14. 6. – 15.00 Halušky a pirohy – vaření se Starou gardou kuchařů AKC ČR pány Eichnerem a Makusim, kuchyně v přízemí, přihláška k účasti na emailu: jeichner@seznam.cz

Aktualita publikována: Pá. 28. Duben 2017

Úterý 9. 5. – 10.00 – trénování pamětiNaďou Motyčkovou, místnost ve 3. patře

Středa 24. 5. – 15.00 – Bylinky – vaření se Starou gardou kuchařů, pány Eichnerem a Makusim, kuchyně v přízemí, přihlášky na mail: jeichner@seznam.cz

Pondělí 29. 5. – 14.00 – 16.00 – Sousedská práva, hranice domácí svobody – Kam až sahá svoboda souseda? V kolik hodin musí vypnout hlasitou hudbu nájemníci v domě a kdy musí skončit koncert na volném prostranství? Jak jednat s problémovými sousedy a na koho se obracet o pomoc? Kdo může být obětí domácího násilí? Násilí nemusí být jen fyzické. Jakými právními prostředky se může oběť násilí bránit? Lektorka Sára Handlová, místnost ve 3. patře, přihlášky na mail: lovi@post.cz

Aktualita publikována: Čt. 23. Březen 2017

Čtvrtek 13. 4. – 13. 00 – 15.00 – Spotřebitelské právo aneb jak se vyznat ve smlouvách? Seminář s Viktorem Hatinou, kter účastníkům zodpoví otázky: Co je to smlouva a jak ji lze uzavřít? Jaká pravidla platí při uzavírání smluv a na co můžeme narazit? Kdo je druhou stranou smlouvy? Jak zajistit, zda může druhá strana splnit to, k čemu se zavázala? Jak se bránit před nekalými obchodními praktikami? Co dělat, když si podpis pod smlouvu rozmyslíme? Jak se vyznat v obchodních podmínkách a na co se v nich dá narazit? Přihlášky na seminář na mail: lovi@post.cz, uskuteční se v místnosti ve 3. patře

Středa 26. 4. – 15.00 Zabijačka (zajímavé recepty i praktická ukázka a ochutnávka) – připravují kuchaři Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pánové Eichner a Makusi – v kuchyni u kavárny v přízemí – přihlášení k účasti na mail: jeichner@seznam.cz

Tisková zpráva: Centrum aktivního stárnutí zve na NGO Market
Publikováno v Čt. 24. Březen 2016 v rubrice Média

mediaCentrum aktivního stárnutí se dne 27. dubna 2016 zúčastní 17. ročníku NGO Marketu, tedy veletrhu neziskových organizací, který je každoročně pořádán nadací Forum 2000. Letos proběhne ve Foru Karlín na adrese Pernerova 51-53, Praha 8.

Stánek Centra aktivního stárnutí najdete v sekci Sociální služby a zdraví od 11.00 do 18.00 hodin.

NGO Market je místem, kde se setkávají neziskovky a všichni, kteří se zajímají o společnost a svět, ve kterém žijí. Centrum aktivního stárnutí srdečně zve všechny, zejména zástupce generace 50+, kteří by rádi podali ruku potřebným a chtějí se informovat o možnostech dobrovolné činnosti. Na NGO Marketu jim představí svůj projekt „ Dobrá investice“.

„Projekt Centra aktivního stárnutí „Dobrá investice“ pomáhá seniorům nacházet příležitosti, kde mohou být užiteční, propojuje ty, kteří potřebují pomoc druhých s těmi, kteří ji chtějí nabídnout.  Z pohledu seniorů může být dobrovolnictví významným zdrojem sociálních kontaktů, příležitostí pro mezigenerační vztahy a solidaritu. A také možností osvědčit svou potřebnost a kompetenci i po odchodu z trhu práce.“ říká výkonná ředitelka Centra aktivního stárnutí paní Eliška Klepalová.

Většina současných dobrovolníků se rekrutuje z řad studentů a mladých dospělých. Snahu rozšířit ideu dobrovolnictví i mezi starší generaci, která má bezpochyby mnoho co nabídnout, podporuje ikoordinátor NGO Marketu Robin Hendrych „Dobrovolnictví je jedním z hlavních témat NGO Marketu. Jsme proto rádi, že díky Centru aktivního stárnutí můžeme podpořit dobrovolnictví lidí 50+.“

Centrum aktivního stárnutí má za cíl překonání stereotypů o stárnutí a stáří, podporu aktivního zapojení seniorů do občanské společnosti a posílení mezigeneračních vztahů. Věnuje se rovněž podpoře celospolečenské debaty o tématech spojených s demografickými změnami.