Aktualita publikována: St. 20. Červen 2018

Nový ročník konference projektu (ne)stárneme! se bude konat ve dnech 27 – 28. března 2019.

Téma konference:

Stárnutí populace a klesající počet lidí v „produktivním věku“ představují vážný problém pro naše zdravotní a sociální systémy. Nové technologie mohou přispět k prodloužení nezávislého života starších lidí a doby, po kterou zůstávají aktivní a soběstační. Technologická řešení, jako je vzdálené sledování pacientů, mohou pomoci vyhnout se pobytu v nemocnici nebo ho alespoň zkrátit. Robotické stroje mohou zvýšit kvalitu práce pečovatelů a dokonce lidskou sílu v některých činnostech nahradit. Technologie může posloužit také jako nástroj vedoucí k prodloužení pracovního života, tím že zastane nebo usnadní fyzicky náročnou práci. Informační a komunikační technologie mají obrovský potenciál pro posílení společenského zapojení starších lidí prostřednictvím videokonferencí a sociálních médií. Technologický pokrok přichází ale také s temnou stránkou a starší lidé patří v tomto směru k nejzranitelnějším obětem např. phishingu, internetových podvodů nebo hoaxů. Horší technologické dovednosti starších pracovníků zvyšuje riziko propuštění a dlouhodobé nezaměstnanosti. V blízké budoucnosti se starší lidé budou muset více a více spoléhat na své technologické dovednosti, aby se mohli vyrovnat se svými pracovními nebo každodenními činnostmi, nebo v komunikaci se svými příbuznými, úřady a různé poskytovatele služeb.

Celý článek »

Aktualita publikována: Pá. 27. Duben 2018

„Veselý senior“, projekt Centra aktivního stárnutí připravuje pro zájemce z řad seniorů poznávací vycházky po známých i méně známých místech hlavního města Prahy, prohlídky zajímavých exteriérů i interiérů pražských budov, výlety po stopách významných pražských osobností…

17. května – Vyšehrad

Po vodorovném průchodu třemi branami začneme neobvyklými vyhlídkami na Karlov a Nusle z bašty sv.Martina.
Při výhledu na jih navštívíme staré proboštství s nově otevřeným podzemím, než vstoupíme do hradu prvního českého krále, podíváme se na Hradčany, po krátké procházce hřbitovem a interiérem kostela sv. Petra a Pavla si při pohledu na celou Prahu objasníme astrologické, teologické a obchodní koncepty Karla .IV. Na závěr si je stvrdíme u nejnovějšího modelu Prahy v sále Gorlice.

Sraz ve 14. 00 ve stanici metra Vyšehrad, ve směru z centra.
Nemusíte se nikam hlásit, pouze přijďte včas !!

Aktualita publikována: Po. 05. Červen 2017

Program projektu C.A.S. Veselý senior 2 pro pražské seniory – leden 2017, v budově Krajského výboru Svazu důchodců ČR Na Bělidle 252/34, Praha 5 (přímo proti stanici metra Anděl a tramvajové zastávce)

Čtvrtek 8. 6. – 14.00 – 16.00 – Senior a jeho práva při léčbě, hospitalizaci, zastoupení při jednání. Ochrana osobnosti (jméno, podoba a soukromí, duševní a tělesná integrita, nakládání s částmi lidského těla a ochrana těla po smrti), Narušení schopnosti právně jednat (předběžné prohlášení, nápomoc při rozhodování, zastoupení člena domácnosti, omezení svéprávnosti), Zdravotnické právo (lidské tělo, vztah lékař a pacient, informovaný souhlas, převzetí člověka do zdrav. zařízení bez jeho souhlasu, právo na důvěrníka, odpovědnost za lékařský zákrok a náhrada újmy). Přednáší Klára Adámková, absolventka Právnické fakulty UK, místnost ve 3. patře, přihlášky k účasti na emailu: lovi@post.cz

Úterý 13. 6. – 10.00 – trénování pamětiNaďou Motyčkovou, místnost ve 3. patře

Středa 14. 6. – 15.00 Halušky a pirohy – vaření se Starou gardou kuchařů AKC ČR pány Eichnerem a Makusim, kuchyně v přízemí, přihláška k účasti na emailu: jeichner@seznam.cz

Tisková zpráva: Musíme využívat silné stránky jednotlivých generací
Publikováno v Pá. 13. Květen 2016 v rubrice Média

Dne 11. 5. 2016 se v Praze uskutečnila v pořadí již pátá diskuze ze série (ne)stárneme!, tentokrát na téma age managementu v době demografických změn.

Diskutujícími byli Ilona Štorová, předsedkyně Age Management z.s., Karel Vítkovský, ředitel útvaru Wholesale Back Office a platební styk České spořitelny a člen programu Diversitas, Jan Mühlfeit, globální stratég, kouč a mentor, bývalý prezident pro Evropu společnosti Microsoft. Diskuzi moderoval Robert Břešťan,

Řečníci se shodli, že stárnoucí tým nemusí být pro firmu problémem. „Příznivá firemní kultura je velmi důležitá, spolupráce mezi jednotlivými generacemi pracovníků musí být dobře nastavená. Jde také o to, jak ve firmě uchovat znalosti a expertízu, které se staršími pracovníky odcházejí,“ říká Štorová. Karel Vítkovský pak podobnou situaci vidí v praxi. „Důležité je být neustále aktivní, je ale stejně důležité podporovat i ostatní, aby byli aktivní,“ říká.

Na tuto myšlenku pak navazovali všichni řečníci jak ve svých příspěvcích, tak v následné diskuzi. „Celoživotní vzdělávání není jen klišé, ale je to nutnost. Je to ale nutnost i pro mladou generaci,“ řekl Jan Muhlfeit. „Myslím, že bychom to měli celý problém stárnutí brát optimisticky a měly by to tak brát i ty firmy,“ dodává.